Symposium tegenspraak

Vanmiddag begint een speciaal symposium voor Amsterdamse ambtenaren die aan grote projecten en programma’s werken (infra, bouw, sociaal, ICT). Hamvraag van het symposium is: hoe zorgen we voor betere interne tegenspraak als we werken aan dure en complexe overheidsprojecten? Een vraag die weer extra actueel is na recente mediaberichten over enorme geldverspillingen bij ICT projecten van het Rijk. Een betere interne tegenspraak, wat is dat? Niet het geijkte, zure, sceptische geklaag en gemor bij de koffiemachine. Ook niet het lijdzame verzet van verongelijkte collega’s. Bedoeld wordt dat je af en toe experts van buiten (en binnen) moet uitnodigen om, goed voorbereid, met een frisse blik naar je project te kijken. En vervolgens met onomwonden kritiek en adviezen te komen. Dat beter organiseren van tegenspraak heeft Amsterdam vervat in het Programma LetOp. Naar verluidt heeft dit programma de persoonlijke belangstelling van burgemeester Van der Laan.

Sinds 2013 verleen ik af en toe mijn diensten aan dit programma, vooral door handzame teksten te produceren. Ik schreef een folder over het instrument ‘Dwarskijken’ en werk nu aan de instrumenten Projectconsult en Gateway Review. Voor het bovengenoemde symposium dacht ik mee over de opzet, maakte ik PowerPoint sheets en een uitnodiging. Mijn compagnon Vanessa Rutgers deed de grafische vormgeving van alle middelen. Tot ieders grote tevredenheid….

Opmaak 1

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.