Urban strategy artikel TNO

Zojuist verschenen in TNOTIME: mijn artikel over het computermodel ‘Urban Strategy’. Waar dat over gaat laat zich het beste uitleggen aan de hand van China. China staat voor de opgave om binnen tien jaar nieuwe steden te bouwen voor – schrik niet – 350 miljoen inwoners. Ruimtelijke planvorming moet niet alleen extreem snel gebeuren, maar ook met aandacht voor duurzaamheid. Probleem is dat de klassieke stedenbouw een tijdrovend proces is. Je begint bijvoorbeeld met een planvariant van een woonwijk en laat daarna ingenieursbureaus rekenen aan de luchtkwaliteit of geluidhinder langs de wegen. Dat is een sequentieel proces, en als in de laatste stappen blijkt dat iets niet kan begint het hele proces weer opnieuw. Het ontwerpproces kan zo maanden, of jaren, duren. Daarvoor ontbreekt vaak de tijd en het geld.

Urban Strategy is een interactieve planning ‘game’ waarmee dat ontwerpproces drastisch wordt versneld, omdat het door TNO ontwikkelde computermodel elke ontwerphandeling meteen doorrekent en visualiseert. Op een groot ‘iPad-achtig’ scherm worden de resultaten meestal al binnen seconden weergegeven, in 3D. Vooral interessant voor milieukundigen, stedenbouwers, gemeentelijke plannenmakers, omtwikkelaars en architecten!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.