Woningbouw met EPC 0,6

 Voor het Lente-Akkoord en Agentschap NL reisde ik afgelopen halfjaar door het ganse land om woningbouwprojecten te bekijken. Woningen met een energieprestatiecoëfficiënt van 0,6 of beter: zwaar geïsoleerd, met snufjes als warmtepompen, vloerverwarming, balansventilatie en vaak ook iets met zonnepanelen. Sommige van die woningen kun je bij wijze van spreken met één enkele haarföhn verwarmen! Op papier in elk geval. Enfin, ik sprak bij al die met de architect, installateur, ontwikkelaar en bewoners. Dat leverde 17 projectbeschrijvingen op die onlangs door Agentschap NL zijn gepubliceerd. Ondanks ruime aandacht voor technische aspecten (bouw, installatietechniek) lezen de 17 beschrijvingen als echte ‘verhalen’, wat ze beter verteerbaar maakt. Ook nam ik de ruimte om hier en daar kritische noten te plaatsen, want ronkende ‘PR-verhalen’ zijn er al genoeg. Dus, werken al die energie-installaties wel in de praktijk? Besparen bewoners echt op hun energierekening of valt de praktijk tegen? Van welke missers en successen kunnen we leren? Ik kan verklappen dat er soms heel onverwachte uitkomsten waren. Kortom, iedereen in deze branche moet de verhalen echt lezen!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.