Interview WHO directeur

De nieuwe TNOTIME is uit! Ik schrijf regelmatig voor dit corporate huisblad van TNO, vaak over milieu-, bouw- of energiegerelateerde onderwerpen. Maar soms spring ik ook weleens voor anderen in. Dat gebeurde ook een paar maanden geleden. Een journalist meldde zich ziek, vlak voordat hij een interview zou afnemen met Dr. Maria Neira, directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Na een telefoontje van TNO sprong ik op mijn fiets en deed spontaan het interview. Ik was onvoorbereid en moest in het Engels alle zeilen bijzetten. Gelukkig bleek Maria Neira een charmante en diplomatieke dame, en dat hielp uiteraard ook. Het resultaat heeft wonderbaarlijk goed uitgepakt, want men was lovend over het artikel en het wordt ook in het Engels vertaald.

Misschien is het soms weleens goed om als buitenstaander een interview af te nemen. Dat dwingt je om onbevangen vragen te stellen over issues waar specialisten een blinde vlek voor hebben ontwikkeld.
Het is trouwens de moeite waard om het interview met Maria Neira te lezen. Zij doet daarin een paar interessante uitspraken over de gezondheid(zorg) van mensen in hun werksituatie, wereldwijd en in Nederland. Wat mij het meest bijbleef is haar analyse dat we in Nederland niet alleen te maken krijgen met vergrijzing van de beroepsbevolking, maar dat een oudere werknemer ook met gemiddeld drie verschillende chronische ziekten rondloopt. Hoe werkgevers daar qua productiviteit en zorg mee om zullen gaan is nog een onbeantwoorde vraag.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.