Zuidergasfabriek sanering

Er bestaan woningbouwplannen voor het ernstig verontreinigde terrein van de Zuidergasfabriek in Amsterdam. De gemeente vroeg kort geleden of ik een rapport wilde redigeren waarin de bodemvervuiling, de milieurisico’s en de voorgestelde saneringsaanpak worden beschreven. Voor een geoefende lezer was het rapport nog wel te doorgronden, maar voor omwonenden, raadsleden, projectontwikkelaars en wethouders niet. Bij zulke onderwerpen is dat onwenselijk. Bij ernstige bodemvervuiling moet het verhaal glashelder zijn en voor iedereen eenvoudig te begrijpen, anders gaan angst, wantrouwen en de media ermee aan de haal.

Nadat ik het genoemde rapport ingrijpend heb geredigeerd, besloten we met de gemeente ook nog een publieksbrochure en flyer te maken (vormgeving door Wisselwerking | Vanessa Rutgers). Daarin maakten we ook gebruik van illustraties (Schwandt Infographics) om het technische verhaal over bodemvervuiling aanschouwelijker te maken. Deze publicaties hebben in de praktijk erg goed gewerkt. De gemeentelijke projectmanager over mijn rol als tekstschrijver: “…Door je redactie is een technisch en emotioneel beladen onderwerp, nu op een voor leken heldere manier uiteengezet, en zijn de keuzes inzichtelijk gemaakt. Hulde en dank!…”

Fragmenten uit de publieksbrochure zijn hier in te kijken.

zgasf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.