Penvoerder 4 gebiedsplannen

Tussendoor weer even een stukje recente geschiedenis. In 2009 huurden het Stadsdeel en de woningcorporaties in Amsterdam Slotermeer mij als penvoerder in voor het schrijven van drie vernieuwingsplannen. Slotermeer is één van de armste wijken in Amsterdam, met veel sociaal-economische problemen en slechte, monotone flats uit de jaren ’50 en ’60. De partijen haalden mij erbij omdat ze er onderling niet uitkwamen wat er op papier moest komen en wie dat moest schrijven. Bovendien wilden ze dat het plan ook voor bewoners leesbaar was, zonder dat het inhoudsloze ‘Jip en Janneketaal’ zou worden.

Aldus geschiedde. Het was kunstig manoeuvreren tussen de meningen en belangen van de partijen, maar er kwamen drie goede vernieuwingsplannen uit (zie een voorbeeld hier). Helaas barstte kort na publicatie de kredietcrisis los. De plannen sneuvelden. Inmiddels hebben de overheid noch de corporaties geld voor grootscheepse vernieuwingsoperaties. De drie grote plannen waren gelukkig wel een basis voor de kleine, chirurgische vernieuwingsingrepen die vandaag nog aan de orde zijn.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.