Stadsontwikkeling in transitie

De malaise in de bouw duurt nog voort, ook in Amsterdam. De traditionele manieren van planvorming (topdown door de gemeente geregiseerd en mede gefinancierd) lopen vast. Daarnaast zijn er steeds meer maatschappelijke groepen die de stad bottom-up willen maken, vormgeven of vernieuwen. Kortom, er is een grote behoefte aan nieuwe ontwikkelstrategieën, met een andere rol voor de gemeente. Het gemeentelijk ProjectManagementBureau (PMB) van Amsterdam vroeg mij daar een brochure over te schrijven. We interviewden visionaire kopstukken en projectmanagers die nu al experimenteren met onorthodoxe planvormingsmethoden. Daaruit maakten we de brochure ‘Stadsontwikkeling in transitie’, met scherpe analyses, maar vooral met 15 inspirerende voorbeelden van Amsterdamse projecten die het over een andere boeg hebben gegooid. Het boekje is interessant voor professionals op het gebied van ruimtelijke ordening, bouw en de fysieke stedelijke vernieuwing. Verwacht in dit boekje geen gelikte succesverhalen, maar ook eerlijke dilemma’s en vragen. De publicatie komt een dezer weken uit en is in eerste instantie bedoeld voor vakgenoten binnen de gemeente Amsterdam, maar benader het PMB gerust voor een exemplaar – zolang de voorraad strekt.

‘Stadsontwikkeling in transitie’ werd voortreffelijk vormgegeven door Vanessa Rutgers | Wisselwerking.

014

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.