Evaluatie pilot Nieuwe Sanitatie

Voor Waternet heb ik gewerkt ik aan een technische brochure over een circulaire, decentrale manier van rioolwaterzuivering, aan de hand van een pilot in nieuwbouwwijk Buiksloterham. Nieuwe Sanitatie werkt met vacuümtoiletten en lokale zuivering waarbij fosfor, stikstof en energie hoogwaardig kunnen worden teruggewonnen. De nieuwe methode is milieuvriendelijker dan de grote rioolwaterzuiveringen en past beter in een circulaire economie.

De techniek kampt in woningen echter wel met kinderziektes en spannend is of bewoners wennen aan de eigenaardigheden van vacuümtoiletten. De Buiksloterham pilot is nog volop bezig, maar op basis van de eerste ervaringen durft men met deze techniek nog niet op te schalen naar bijvoorbeeld de duizenden woningen van IJburg 2e fase. Daar onderzoekt men nu een alternatieve vorm van Nieuwe Sanitatie.

De brochure is nog niet openbaar, maar professionals in de RWZI vakwereld kunnen proberen hem op te vragen bij Waternet.

reactie

  • Hi ET, hoe ist? Mag ik als inner circle jouw brochure? wij mogen meedenken over het vernieuwen van alle rwzi’s de komende 10 jaar door het Hoogheemraadschap van Rijnland, dankjewel en groet, Marlies

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.