Windenergie Friesland: update

Update: het hieronder genoemde rapport is nu van deze pagina van RVO te downloaden!

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vroeg mij dit jaar om naar Friesland te reizen en lessen te trekken uit diens windenergieplannen. Tot 2020 moet Friesland ruim 530 megawatt aan windturbines realiseren, en de provincie heeft grote moeite plannen vast te stellen met een breed draagvlak. Dat geldt overigens voor de meeste provincies, dus het is belangrijk om van elkaar te leren. En van Friesland valt veel te leren. In 2014 doorliepen zij daar een uniek proces onder de titel Fryslân foar de Wyn, waarin de voor- en tegenstanders van windmolens nota bene samen een plan maakten voor 530 MW aan windenergie, waarbij bovendien tal van oude molens zouden worden gesaneerd. Het was voor de verandering een bottom-up proces, met een hoge mate van transparantie en participatiemogelijkheden voor de bevolking. Kantel-professor Jan Rotmans zou er trots op zijn geweest! Benieuwd naar de uitkomsten en geleerde lessen? Bekijk dan hier het rapport. Binnenkort is het rapport ook te downloaden van de site van RVO.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.