Energie Amsterdam 2040

In 2010 vroeg Amsterdam mij om een toekomstbeeld te schetsen van de stad in het jaar 2040. De aanname was dat Amsterdam tegen die tijd alles uit de kast had getrokken om energieneutraal te zijn (niet of nauwelijks fossiele brandstoffen te gebruiken). Hoe zou de stad er dan uit zien? Hoe zouden mensen dan werken, wonen, zich verplaatsen, shoppen? Welke energiebronnen gebruiken we en hoe wordt die energie ‘smart’ verdeeld en opgeslagen?

De uitdaging was om er geen saaie ‘scenariobeschrijving’ van te maken, maar ook geen kinderachtige sciencefiction die op niets is gebaseerd. Het werd uiteindelijk een soort ‘novelle’ met een reiziger in de hoofdrol, die in 2040 op Schiphol aankomt en 24 uur lang met een gids door de stad dwaalt. In het verhaal wordt wishful thinking niet geschuwd, maar alles is ook degelijk onderbouwd met tekstkaders waarin keiharde energietechnieken, trends en cijfers staan. Daarbij liet ik me graag ondersteunen door dr. Cor Leguijt van het gerenommeerde CE Delft. Het boekje werd prachtig (sober en modern) vormgegeven door Vanessa Rutgers.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.