Boekje voor Natuurmonumenten

Amsterdam en Natuurmonumenten sloten deze week een geslaagd samenwerkingsproject af met de overhandiging van het boek ‘Geziene gast in de natuur’ aan hoogleraar landschapsarchitectuur Dirk Sijmons. Het boek is geschreven door Endre Timár.

Toen Amsterdam in de jaren ’90 besloot om in het IJmeer de nieuwe wijk IJburg  aan te leggen, liepen natuurbeschermers tegen de plannen te hoop. Zij vreesden dat IJburg de aanwezige natuur onherstelbaar zou verpesten. De protesten leidden tot een referendum, dat de stad maar ternauwernood won. Na het referendum besloten Amsterdam en Natuurmonumenten de handen ineen te slaan en de natuur rondom IJburg te versterken met grootschalige natuurbouw. Dat werd bekostigd door een fonds met geld van de provincie, de gemeente en Natuurmonumenten. Aardig detail is dat Natuurmonumenten de pot beheerde, zodat de overheid later niet alsnog een greep in de kas kon doen om geld terug te halen.

Inmiddels zijn alle projecten afgerond… en een groot succes gebleken. De natuur rond IJburg is zelfs in een structureel betere staat dan voor de aanleg van de wijk. Het project bewijst dat stad en natuur niet altijd tegenover elkaar hoeven te staan, maar elkaar ook kunnen versterken. De betrokken organisaties hopen dat dit boek als inspiratiebron kan werken voor andere stedenbouwkundige projecten. Lees hier over de bewogen geschiedenis, de samenwerking en de eindresultaten van Natuurontwikkelingsfonds IJmeer, en bekijk de filmpjes.

ijmbk

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.