Biogrondstoffen op Sloterdijk III

In 2013 werd ik gevraagd iets zinnigs te schrijven over het verduurzamen van een – deels braakliggend – industrieterrein in Amsterdam Westpoort. Uit interviews en documenten destilleerde ik toen een verhaal waarin ik een paar scherpe keuzes voorstelde aan het projectteam. Het leidde tot een frisse brochure over Sloterdijk III als ‘Living Lab’ voor biogrondstoffen, circulaire economie en duurzame energiebronnen.

Inmiddels een jaar later vertelde het projectteam mij dat het gelukkig niet is gebleven bij een brochure, maar dat er ook werkelijk dingen gebeuren! Zo is onlangs 26 hectare (40 voetbalvelden) braakliggend terrein ingezaaid met vezelhennep en vlas. Geprobeerd wordt om de oogst daarvan in te zetten voor industriële toepassingen. Dat is namelijk wel de toekomst: als over een paar generaties olie en andere grondstoffen schaars c.q. duur worden, dan moeten we biologische alternatieven hebben voor bijvoorbeeld vezels en kunststoffen.

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.