Onderzoek naar windfondsen

Dat duurzame investeringen niet zouden lonen is een achterhaald idee. Misschien geen woekerwinsten – die altijd kostte gaan van mens en milieu – maar ze geven wel nette rendementen die ook nog eens verrassend crisisbestendig blijken te zijn. Zo ook windmolenparken. Die genereren zelfs zoveel rendement dat ook de directe omgeving van de molens ervan mee kan profiteren. Bij grote windparken is het tegenwoordig usance om de omwonenden er intensief bij te betrekken en een deel van de winst terug te laten vloeien in de lokale gemeenschap.

Dat gaat het best via een ‘windfonds’. Op het moment zijn allerlei windparkplannen bezig om het wiel uit te vinden hoe je zo’n fonds moet vullen en beheren. Het Ministerie van EZ (via Agentschap NL) heeft me gevraagd om een aantal van die beginnende windfondsen af te reizen, daarvan te leren en een document te schrijven waarmee iedereen van elkaar kan leren. Dan hoeft het wiel misschien maar één keer te worden uitgevonden! Over een paar maanden komen de resultaten.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.